Lehre

Die Professoren und Wissenschaftler der Marinen Geodynamik halten im Rahmen des BSc Studiengangs Physik des Erdsystems und in den MSc Studiengängen Master of Geophysics und Master of Marine Geosciences Vorlesungen. Mehr Informationen finden Sie hierzu auf den Webseiten der Christian-Albrechts-Universität zu Kiel. Wir betreuen außerdem Abschlussarbeiten (BSc, MSc und Dr. rer. nat.). Bei Interesse wenden Sie sich bitte an den jeweiligen Dozenten oder im Zweifel an Heidrun Kopp (hkopp(at)geomar.de) oder Christian Berndt (cberndt(at)geomar.de).

UnivIS
Informationssystem der Universität Kiel © Config eG 
Semester: SS 2024 

Peltner, Jonas ; Thiele, Silke:
Association between the Healthy Eating Index-2010 and nutrient and energy densities of German households’ food purchases .
In: European Journal of Public Health 27 (2017), Nr. 3, S. 547–552
Stichwörter:  calcium; diet; folic acid; fluorides; iodine; minerals; trace elements; vitamins; nutrients; fat soluble vitamin product; water soluble vitamin product
[doi>10.1093/eurpub/ckw247]

Richter, Almut ; Rabenberg, Martina ; Truthmann, Julia ; Heidemann, Christin ; Roosen, Jutta ; Thiele, Silke ; Mensink, Gert B. M.:
Associations between dietary patterns and biomarkers of nutrient status and cardiovascular risk factors among adolescents in Germany: results of the German Health Interview and Examination Survey for Children and Adolescents in Germany (KiGGS) .
In: BMC Nutrition (2017), S. 1-13
Stichwörter:  Dietary patterns; Adolescents; FFQ; Biomarker; CVD; Nutrient status
[doi>10.1186/s40795-016-0123-1]

Thiele, Silke ; Peltner, Jonas ; Richter, Almut ; Mensink, Gert B. M. :
Food purchase patterns: empirical identification and analysis of their association with diet quality, socio-economic factors, and attitudes .
In: Nutrition Journal (2017),
Stichwörter:  Food purchase patterns; Diet quality; Socio-economic factors; Attitudes
[doi>10.1186/s12937-017-0292-z]

Paprott, Rebecca ; Mensink, Gert B. M. ; Schulze, Matthias B. ; Thiele, Silke ; Mühlenbruch, Kristin ; Scheidt-Nave, Christa ; Heidemann, Christin:
Temporal changes in predicted risk of type 2 diabetes in Germany: findings from the German Health Interview and Examination Surveys 1997–1999 and 2008–2011 .
In: BMJ Open 7 (2017), S. 1-8
Stichwörter:  diet; type 2 diabetes;prediction of risk

Paprott, Rebecca ; Mühlenbruch, Kristin ; Mensink, Gert B. M. ; Thiele, Silke ; Schulze, Matthias B. ; Scheidt-Nave, Christa ; Heidemann, Christin:
Validation of the German Diabetes Risk Score among the general adult population: findings from the German Health Interview and Examination Surveys .Version: 22.11 2017.  http://drc.bmj.com/content/bmjdrc/4/1/e000280.full.pdf.
- Online Ressource, Abruf: 22.11. 2017. - BMJ Open Diabetes Research and Care - BMJ Open
Stichwörter:  diet; type 2 diabetes;prediction of risk

Täger, Mareike ; Peltner, Jonas ; Thiele, Silke:
Bewertung der Ernährungsqualität mittels Healthy Eating Index und dessen modifizierter Varianten .
In: Ernährungs-Umschau (2016), Nr. 5, S. M270-M278
Stichwörter:  Ernährungsindizes; Healthy Eating Index (HEI); Healthy Eating Index EPIC; Healthy Eating Index NVS; Alternate Healthy Eating Index; Ernährungsqualität

Täger, Mareike ; Peltner, Jonas ; Thiele, Silke:
Evaluation of diet quality by means of the Healthy Eating Index and its modified variants .
In: Ernährungs-Umschau international (2016), Nr. 5, S. 110-118
[doi>10.4455/eu.2016.023]

Paprott, Rebecca ; Schaffrath Rosario, Angelika ; Busch, Markus A. ; Du, Yong ; Thiele, Silke ; Scheidt-Nave, Christa ; Heidemann, Christin:
Association Between Hemoglobin A1c and All-Cause Mortality: Results of the Mortality Follow-up of the German National Health Interview and Examination Survey 1998 .
In: Diabetes Care 2 (2015), Nr. 38, S. 249-256
[doi>10.2337/dc14-1787]

Thiele, Silke ; Sobina, L. R.:
Besteht ein ALG II Mehrbedarf für Kleidung und Schuhe in Übergrößen?
In: Hauswirtschaft und Wissenschaft 2 (2014), S. 64-70

Thiele, Silke:
Neuer Ansatz zur Ermittlung eines ALG II Mehrbedarfs für eine vollwertige Ernährung .
In: Ernährungs-Umschau 2 (2014), Nr. 2, S. 32-37

Thiele, Silke:
Einführung einer Fettsteuer auf Lebensmittel: Analyse von Effekten auf die Lebensmittel- und Nährstoffnachfrage sowie auf die Konsumentenwohlfahrt. .
In: Ernährung heute (2012), Nr. 2, S. 3
Stichwörter:  Fettsteuer; Lebensmittel; Nährstoffe; Konsument

Thiele, Silke:
Erhöhung der Mehrwertsteuer für Lebensmittel: Budget- und Wohlfahrtseffekte für Konsumenten .
In: Jahrbücher für Nationalökonomie und Statistik 230 (2010), Nr. 1, S. 115-130

Thiele, Silke ; Drescher, L. ; Roosen, J. ; Mensink, G. B. M.:
Consumer demand for healthy diet considering diversity .
In: International Journal of Consumer Studies 33 (2009), Nr. 6, S. 684-696

Thiele, Silke:
Elastizitäten der Nachfrage privater Haushalte nach Nahrungsmitteln - Schätzung eines AIDS auf Basis der Einkommens- und Verbraucherstichprobe .
In: Agrarwirtschaft 57 (2008), Nr. 5, S. 258-268

Thiele, Silke ; Drescher, L. ; Roosen, J. ; Mensink, G. B. M. ; von Cramon-Traubadel, S. ; Loy, J. P.:
Quantification of a diet's value using hedonic analysis: integrating a health aspect .
In: Food Economics 5 (2008), Nr. 3/4, S. 164-177

Thiele, Silke ; Drescher, L. ; Weiss, C.:
The taste for variety. A hedonic analysis .
In: Economic Letters 101 (2008), Nr. 1, S. 66-68

Thiele, Silke ; Drescher, L. ; Mensink, G. B. M.:
A new index to measure healthy food diversity better reflects healthy diet than traditional measures .
In: Journal of Nutrition 137 (2007), Nr. 3, S. 647-651

Thiele, Silke ; Burchadi, H. ; Hansen, A. ; Herzfeld. T. ; Thiele, H. D.:
Die Märkte für Fleisch und Fleischprodukte .
In: Agrarwirtschaft 56 (2007), Nr. 1, S. 48-70

Thiele, Silke ; Roosen, J. ; Hansen, K.:
Food risk perceptions by different consumer groups in Germany .
In: Food Economics 2 (2005), Nr. 1, S. 13-26

Thiele, Silke ; Mensink, G. B. M. ; Beitz, R.:
Determinants of diet quality .
In: Public Health Nutrition 7 (2004), Nr. 1, S. 29-37

Thiele, Silke ; Weiss, C.:
Consumer demand for food diversity: evidence for Germany .
In: Food Policy 28 (2003), Nr. 2, S. 99-115

Thiele, Silke:
Ausgaben- und Preiselastizitäten der Nahrungsmittelnachfrage auf Basis von Querschnittsdaten: Eine Systemschätzung für die Bundesrepublik Deutschland .
In: Agrarwirtschaft 50 (2001), Nr. 2, S. 108-115

UnivIS ist ein Produkt der Config eG, Röttenbach